Lidt om emotionel intelligens

Et coaching forløb hos Mind the Mind er baseret på, at emotionel intelligens er en forudsætning for kompetent ledelse – både ledelse af os selv, og den ledelse, som vi udfører over for andre.

Emotionel intelligens kan beskrives på flere måder, men grundlæggende handler det om, hvordan vi som mennesker evner at navigere i vores følelser, tanker og adfærd.

På den ene side set er det vigtigt, at vi “lytter til” vores følelser, og på den anden side set er det vigtigt, at vores følelser ikke løber af med os.

Vores følelser, tanker og adfærd påvirker hele tiden hinanden indbyrdes, og det kræver selvindsigt og opmærksomhed at styre det samspil på en hensigtsmæssig måde.

Få større indflydelse på dit liv

Vi er alle formet af vores sociale (opvækst) og biologiske (drifter) arv, og en stor del af den arv styres af den ubevidste del af hjernen, hvilket betyder, at vi nogle gange har en adfærd helt uden for vores bevidsthed – vi gør, som vi ”altid” har gjort, også selv om det ikke nødvendigvis er hensigtsmæssigt i bestemte situationer.

Du har sikkert også erfaringer med, at der er nogle mønstre hos dig, som nærmest er umulige at ændre, selv om de ikke er specielt nyttige eller gode for dig eller dine omgivelser.

Hvis du ønsker større indflydelse på dit liv, er forudsætningen, at du træner din bevidsthed – dit opmærksomme jeg.

Vejen mod større emotionel intelligens

Første skridt i retning af større emotionel intelligens er derfor, at du bliver mere bevidst om, hvad der styrer din tilskyndelse til den adfærd, som du har, og her får du kvalificeret hjælp og støtte af mig.

Andet skridt er at erkende og acceptere, at du hverken kan løbe fra dine urdrifter eller din sociale arv, men du kan lære at selvregulere i dine følelser og impulser, og dermed sikre en mere hensigtsmæssig adfærd.

Tredje skridt er en inkorporere den viden i din dagligdag ved at ændre din adfærd, og dermed få et liv hvor du bevidst tager styringen, og her skal du være indstillet på, at det kræver en vis indsats.

We’re blind to our blindness. We have very little idea of how little we know. We’re not designed to know how little we know.

Lidt baggrundsviden

I mit arbejde inddrager jeg noget af den viden, som findes om menneskets adfærdsbiologi, herunder hvordan urdrifter påvirker vores følelser og adfærd.

En af pionererne inden for adfærdsbiologien er Paul D. MacLean, som blev indstillet til en Nobelpris i 1985 for det arbejde, som han udførte på National Institute of Mental Health, Bethesda, i Maryland.

På baggrund af mere end 15 års forskning definerede MacLean syv urdrifter i mennesker, og vores evnen til at kunne selvregulere i disse drifter er altafgørende for udvikling af vores emotionelle intelligens.

Blandt rigtige mange dygtige mennesker, som har forsket og beskæftiget sig med emotionel intelligens, vil jeg nævne to, som spiller en stor rolle i mit eget arbejde som coach.

Daniel Goleman er måske den, som for alvor udbredte begrebet emotionel intelligens til en større kreds af mennesker i bogen “Emotional Intelligence: Why It Can Matter More Than IQ” fra 1995, og som senere gav mere konkrete eksempler på, hvordan emotionel intelligens kan praktiseres i bogen “Primal Leadership: Unleashing the Power of Emotional Intelligence” fra 2002.

Lisa Feldman Barrett er professor ved Northeastern University, hvor hun forsker i psykologi og neorovidenskab. Hun har bl.a. udgivet bøgerne “How Emotions Are Made: The Secret Life of the Brain” – i 2017, og “Seven and a Half Lessons About the Brain” i 2020, og hun beskæftiger sig med, hvordan hjernen fungerer, herunder hvordan følelser opstår.

Meget af Lisa Feldman Barretts forskning gør op med de ideer, som tidligere har været fremherskende om, hvordan vores hjerner fungerer.